PDO - AOC

L’Appellation d’origine protégée (PDO) stands for a product for which the principal steps for production are done following a well-established technique within the same geographical area, which gives the product its characteristics.

It is a European symbol that protects the name of the product all over the European Union.

The Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) refers to products meeting the criteria of the PDO and protects the denomination on the French territory. It constitutes a step towards the PDO, now Europe-wide sign. It can also relate to products not covered by European regulations (e.g. forest products case).

It is the notion of soil (terroir) that is the basis of the concept of Appellations d’origine - AO.

A terroir is a specific geographical area where production takes its originality directly from the specific nature of its production area. Terroir is based on a system of interactions between physical and biological environment, and a set of human factors within a space which a human community built during its history with a collective productive knowledge. There are elements of originality and typicality of the product.

The rules for preparing an PDO are listed in the specifications and are subject to control procedures implemented by an independent body approved by the INAO.

Quelques chiffres (2015)

  • + de 20 milliards d'euros de CA pour l'ensemble des produits sous AOP/AOC

Produits agroalimentaires : produits laitiers

  • 50 produits laitiers sous AOP (principalement des fromages)
  • 1,836 milliard d’euros de CA
  • 9,5 % de la production commercialisée de fromages en France
  • Production estimée à 214 504 tonnes

Produits agroalimentaires : fruits, légumes, huiles d’olive…

  • 44 AOP agroalimentaires

Produits viticoles

  • 366 vins et eaux de vie
  • 441 200 ha de vignes sous AOC en France
  • Près de 21,5 millions d'hl commercialisables

Consult the Guide to applicant (french) for a Protected Designation of Origin Regulations

Code rural et de la pêche maritime, articles R.641-1 à R.641-10

  • PDO food

Règlement (UE) n° 1151/2012 du 21 novembre 2012 du Parlement relatif aux systèmes de qualité applicables aux produits agricoles et aux denrées alimentaires

Règlement d’exécution (UE) n° 668/2014 de la Commission du 13 juin 2014 portant modalités d’application du règlement (UE) n° 1151/2012 du Parlement européen et du Conseil relatif aux systèmes de qualité applicables aux produits agricoles et aux denrées alimentaires

  • PDO wine

Règlement (UE) n° 1308/2013 du 17 décembre 2013 portant organisation commune de marché des produits agricoles (produits viticoles)

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